Cele mai vechi cluburi de fotbal din România


17 august 2016

Fotbalul din România a început să scoată capul timid la începutul secolului al XX-lea. Printre cele mai vechi cluburi de fotbal din România se numără: Olimpia Bucureşti, United Ploieşti, CFR Cluj, Rapid Bucureşti, Chinezul Timişoara.

Olimpia Bucureşti

Olimpia Bucureşti  a fost prima căştigătoare a campionatului naţional de fotbal. Este primul club de fotbal din Bucureşti, fiind înfiinţat la 15 octombrie 1904, de tineri străini şi români, printre care: Mario Gebauer, Lazăr Breyer, Theodor Davila, fraţii Grünberg, prof. Ioanide, Szalay, Mandel. 

Începând din 1909 participă la „Cupa Herzog” (competiţie echivalentă cu primul campionat al ţării în conditiile Vechiului Regat) alături de Colentina Bucureşti şi United Ploieşti şi câştigă doi ani consecutiv titlul de campioană, în 1909-1910 şi 1910-1911. Acestea sunt si singurele performanţe ale echipei, care după Primul Război Mondial se va zbate în campionatul regional al Bucureştiului, fiind reînfiinţată şi desfiinţată de mai multe ori. Din lotul echipei care câştiga cele două campinate făceau parte: Gebauer, Hartman, Winter, L. Breyer, Davila, Kemeny, Grünberg, Hart, Niculescu, Apostolescu, Bărbulescu (unsprezecele de bază). Acestora li s-au mai adăugat: Roman, Cominovici, Mincu, G. Vraca, C. Rădulescu, fraţii Brebeteanu, fraţii Volvoreanu, Miti Niculescu, Şuţu, Drăghici, G. Dragomirescu, Ţane Săvulescu.

United Ploieşti

Atletic Club United Ploieşti a fost primul club de fotbal din Ploieşti fondat în anul 1906 de către o grupare de muncitori străini (americani, olandezi) de la Rafinăria Româno-Americană,  sub preşedinţia inginerului olandez Jacob Koppes. AC United Ploieşti a fost primul club de fotbal din afara Bucureştiului care a devenit campioană (1912).

În sezonul 1911-1912, United a câştigat campionatul naţional, învingând în meciul decisiv, disputat la Ploieşti, pe Olimpia Bucureşti, cu 6-2. Începând din 1914, mai mulţi străini din echipă au părăsit ţara şi United avea să se destrame înainte de Primul Război Mondial. Din ce a rămas au rezultat două echipe: Româno-Americana FC Bucureşti şi Prahova Ploieşti.

CFR Cluj

Înfiinţat în anul 1907, CFR Cluj a câştigat de trei ori titlul de campioană naţională – în 2008, 2010 şi 2012. Kolozsvári Vasutas Sport Club, precursoarea CFR-ului de astăzi, a luat fiinţă în noiembrie 1907, la 2 ani de la disputarea primei partide oficiale de fotbal la Cluj. Cluj-Napoca se afla la acea dată în cadrul Imperiului Austr-Ungar.În contextul reorganizării activităţii sportive în cadrul României Mari, echipa şi-a schimbat numele în CFR (Căile Ferate Române).

De-a lungul istoriei, echipa a evoluat cele mai multe sezoane în diviziile B şi C, însă a promovat şi în A, rămânând acolo în perioada 1969-1976, când cea mai bună performanţă a fost locul 5.

La începutul anilor 2000, clubul aflat în Divizia C a fost preluat de omul de afaceri Árpád Pászkány şi după numai câteva sezoane, în 2004, a promovat în Divizia A. În 2008, sub conducerea antrenorului Ioan Andone, a obţinut eventul, câştigând pentru prima dată campionatul şi Cupa României. În 2009 şi-a păstrat trofeul Cupei României, însă în campionat a încheiat doar pe locul patru. În 2010 a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană a României, iar în 2012 a obţinut al treilea trofeu de campioană din palmares.

Rapid Bucureşti

Fotbal Club Rapid Bucureşti  a fost fondat în 1923 de către un grup de muncitori de la Atelierele Griviţa sub numele de Asociaţia culturală şi sportivă C.F.R.. Rapid a câştigat de 4 ori titlul (de 3 ori Campionatul României — 1967, 1999 şi 2003 — şi în 1942 un campionat de război a cărui trofeu purta denumirea de "Cupa Basarabia" şi de 13 ori Cupa României.

Istoria clubului începe din ziua de 25 iunie 1923, când, într-o sală a şcolii primare din cartierul Griviţa, lucrătorii de la Atelierele Griviţa şi jucătorii unei echipe (Excelsior) care deja activa în cartier au pus bazele "Asociaţiei Culturale şi Sportive CFR". Preşedinte de club a fost ales Teofil Copaci, maistru la Atelierele Griviţa, iar căpitan de echipă, Grigore Grigoriu, strungar, dar jucător cu experienţă, care mai activase şi la Venus. Cu echipamente confecţionate din pânză vişinie în casa lui Grigoriu şi cu bocancii recondiţionaţi de la Ateliere, noua echipă CFR susţinea jocurile şi antrenamentele pe terenul CAB.

În perioada interbelică Rapid a fost printre echipele de top ale României câştigând de şase ori consecutiv cupa, dar şi campionatul de război (nerecunoscut oficial de Federaţia Română de Fotbal) în anul 1942, competiţie cunoscută ca fiind "Cupa Basarabiei".

Rapid reuşeşte cele mai importante performanţe ale sale pe plan intern şi internaţional. Din 1993, echipa a fost preluată de George Copos. În 1999 şi 2003 a câştigat campionatul, iar în 1998, 2002, 2006 şi 2007 Cupa României. În 2006, Rapid s-a calificat în Cupa UEFA din postura de câştigătoare a Cupei României, şi a reuşit totodată calificarea în premieră în grupele acestei competiţii, la al doilea sezon de când UEFA a introdus acest format pentru a doua competiţie intercluburi ca importanţă din Europa.

Chinezul Timişoara

Chinezul Timişoara echipa muncitorilor de la căile ferate din Timişoara, a fost înfiinţată în 1910, sub numele maghiar de Kinizsi. Denumirea a fost adoptată după numele căpitanului-general Paul Chinezu (de fapt Kinizsi Pál) (1432-1494), din oastea regelui Matia Corvin. Banatul la acea dată se afla în componenţa  imperiului Austr-Ungar. Emblema clubului are în centrul său o mână care duce o piatră de moară şi face referire la una din legendele legate de acest personaj istoric. În 1918, războiul s-a încheiat, iar Transilvania s-a unit cu România. Totuşi, până la unificarea fotbalului vor mai trece trei ani. Chinezul ramâne cea mai bună, cucerind campionatul Ardealului în 1921 şi obţinând apoi, între 1922 şi 1927, şase titluri consecutive (primele ale campionatului cu adevărat naţional), record care va sta în picioare timp de 71 ani, fiind egalat doar de Steaua Bucureşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1518 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH