JO 2016. Povestea extraordinară de viaţă a gimnastei de 41 de ani


15 august 2016

 

Gimnasta Oksana Şuşovitina (Uzbekistan) s-a calificat  în finala la sărituri la Jocurile Olimpice de la Rio, sportiva în vârstă de 41 de ani participând la cea de-a şaptea ediţie, un nou record de participări consecutive.

Sportiva uzbekă este o legendă a gimnasticii mondiale, fiind, la 41 de ani, cea mai în vârstă în activitate, potrivit News.ro.

Duminică noapte, ea a obţinut calificarea în finala probei sale favorite - săriturile - de pe locul 5, primind nota 14,900.

Oksana Şuşovitina s-a născut în iunie 1975, iar în 1999 a născut un băiat, Alisher, care în 2002 a fost diagnosticat cu leucemie. Atunci sportiva a decis să se mute în Germania, pentru ca fiul ei primească îngrijirea necesară. Şuşovitina a ales să concureze pentru Germania şi a revenit în competiţii pentru a câştiga banii de care avea nevoie pentru tratamentul băiatului.

La Jocurile Olimpice a participat prima dată în 1992, la Barcelona, când a făcut parte din echipa Comunităţii Statelor Independente medaliată cu aur, iar în 2008 şi 2012 a evoluat pentru Germania, în semn de recunoştinţă pentru această naţiune, care a ajutat-o să-şi salveze fiul diagnosticat cu leucemie, în 2002.

Înainte de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea a anunţat că aceasta va fi ultima competiţie la care va participa. A preluat conducerea echipei Uzbekistanului, iar în februarie 2013, federaţia internaţională i-a dat acceptul de a-şi schimba din nou naţionalitatea şi pentru a-şi reprezenta ţara la JO de la Rio, din perioada 5-21 august.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică şi deţine recordul de participări consecutive la Jocurile Olimpice, prin prezenţa la Rio depăşindu-l pe bulgarul Iordan Iovcev, care bifase în 2012 a şasea participare.

Finala la sărituri la JO de la Rio a avut loc în 14 august, iar uzbeka Oksana Şuşovitina, la 41 de ani, s-a clasat pe locul 7


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(74 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH