Parlamentarii vor să schimbe stema României


25 aprilie 2016

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat un proiect de lege prin care pe stema ţării, pe capul acvilei, este pusă o coroană. Autorităţile publice sunt obligate să înlocuiască toate stemele şi sigiliile până pe 31 decembrie 2018.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschide, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, se arată în proiectul de lege care se referă la modificarea stemei, potrivit gandul.info.

Cei care au iniţiat această lege spune că simbolul coroanei reprezintă „independenţa, suveranitatea şi unitatea naţională”. În acelaşi amedament se mai arată că „monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă”.

Proiectul de lege a fost adopta de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul legislativ a fost semnat de 47 de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE şi minorităţi.

Zilele trecute, Senatul a adopta tacit proiectul de lege pentru introducerea în noul Cod Penal a pedepselor pentru dispreţul manifestat faţă de însemnele naţionale ale României. Propunerea legislativă a fost semnată de 37 de deputaţi şi senatori PSD.

Cei care încalcă legea riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. „Dezincriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele naţionale menite să descurajeze şi să pedepsească acţiuni cu un asemenea caracter poate conduce la exacerbarea acestor manifestări de dipreţ nu doar ca şi număr, ci şi ca mijloace de realizare, ce merg de la forme verbale (cuvinte, discursuri, lozinci injurioase la adresa însemnelor sau emblemelor statului sau ale autorităţilor) la cele scrise (articole cu conţinut ofensator, desene etc.) sau îmbracă aspectul unor fapte (gesturi obsecene, mimică dispreţuitoare) sau acte materiale (distrugere, degradare, alterare) sau prin neîndeplinirea unor semne de respect sau omiterea arborării drapelului României în cazurile prevăzute imperativ de le“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(422 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 192
Copyright © 2016 - 2020 ŞtireaPH
Actualizat la 6 mai 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH