Acordul PSD-ALDE privind alegerile nu modifică legea electorală


5 februarie 2016

Tăriceanu a precizat că în acest moment, proiectul de acord este în lucru, documentul urmând să traseze cadrul viitoarei colaborări între cele două partide politice, PSD şi ALDE având împreună "un evantai larg de posibilităţi".

"Nu ştiu să vă spun când urmează să fie semnat. Vă pot spune că o să semnăm. În momentul de faţă, discutăm pe marginea unui proiect de acord. Acordul, în principiu, trasează cadrul unei posibile colaborări pentru alegerile locale şi pentru mai departe. Posibil şi alegerile parlamentare. Nu ştiu încă, o să vedem. Negociem. (...) După alegeri, putem să facem alianţe în consiliile locale şi în consiliile judeţene, sigur că da. Avem un evantai larg de posibilităţi - putem să susţinem candidaţi comuni, putem să mergem pe liste separate", a declarat copreşedintele ALDE, vineri, la Palatul Parlamentului, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Tăriceanu, semnarea acestui acord este necesară întrucât "un document de alianţă cu PSD nu există", iar ALDE şi PSD trebuie să dea o "direcţie" organizaţiilor din teritoriu.

Întrebat de ce ALDE nu a semnat acordul cu PSD odată cu UNPR, Tăriceanu a replicat: "Ghici! Pentru că suntem un partid separat şi, în relaţia asta, nu am considerat că este util să facem un acord tripartit. Considerăm că e nevoie de un acord bipartit".

Legat de posibilitatea ca în acordul PSD-ALDE să fie stipulată şi o prevedere referitoare la modificarea legislaţiei electorale, Tăriceanu a afirmat că aceste chestiuni "nu au nicio legătură una cu alta".

"Ce legătură are sistemul de vot cu o colaborare în alegeri? Sunt două lucruri care, cum e Casa Poporului cu Hotelul Intercontinental, nu au legătură", a explicat el.

Tăriceanu a reiterat că, din punctul de vedere al ALDE, legislaţia electorală nu ar trebui să fie modificată de un Parlament aflat la final de mandat şi "mai ales acum, înainte de alegeri".

"Dacă vorbim de modificarea legii alegerilor locale trebuie să discutăm şi alte lucruri. Când Parlamentul este pe final de mandat, cu credibilitatea scăzută foarte mult, cu erodarea politică firească, care are loc în orice ciclu electoral, nu se mai angajează proiectele mari de reformă politică. Ele revin viitorului Parlament care are o legitimitate reîmprospătată de alegeri. Deci, după alegerile următoare, putem să discutăm dacă este nevoie să modificăm sau nu legislaţia de Cod electoral. (...) Este o problemă de imagine pentru Parlament că încercăm să modificăm legislaţia electorală când vrea un partid ca să îi fie legislaţia convenabilă. Asta e problemă de imagine, dacă e să o spun clar. Parlamentul, până la urmă, ce face? Joacă tontoroiul după cum vrea un partid?", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

"Când s-a constituit Comisia de Cod electoral s-a discutat şi s-a găsit un consens între partidele reprezentate în Parlament şi PNL a fost foarte încântat de această formulă cu vot într-un singur tur pentru că, la vremea respectivă, PNL figura pe primul loc în sondaje şi au considerat că varianta asta îi favorizează. Azi, când nu mai sunt pe primul loc în sondaje, consideră că îi defavorizează şi schimbăm legislaţia. Nu se poate aşa, nu merge aşa... schimbăm legislaţia cum îi convine unui partid?", a declarat Tăriceanu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(37 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH