Schimbări importante în legislaţia rutieră. Câte clase îţi trebuie pentru permisul auto


17 octombrie 2016

Guvernul a aprobat Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră pentru perioada 2016 – 2020 şi un plan de acţiune pentru implementarea acesteia.

Potrivit Hotnews.ro, una dintre măsuri este aceea de a se introduce înregistrări video a examenelor pentru obţinerea certificatelor şi atestatelor profesionale, iar şcolile de şoferi ar urma să primească din nou autorizaţie doar dacă minim 50% dintre cursanţi au promovat examenul.

Documentul, care se află în dezbatere publică, propune şi să se permită dreptul de a da examenul pentru permisul auto doar celor care au absolvit învăţământul obligatoriu, de 10 clase.

În acelaşi timp, se vorbeşte şi de crearea unui cadrul legal necesar pentru a-i reabilita şi consilia pe şoferii cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul conducătorilor auto profesionişti.

Vor îmbunătăţite şi evaluările medicale şi psihologice pentru obţinerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare şi eliminarea posibilităţilor de obţinere a avizelor în mod fraudulos. De asemenea, după o anumită vârstă, controalele medicale pentru şoferi se vor face mai des.

Guvernul mai propune şi ca maşinile implicate în accidente rutiere să aibă parte de o inspecţie tehnică de siguranţă înainte de repunere în circulaţie, iar şoferii şi operatorii de transport, în caz de abateri, să fie sancţionaţi.

În ceea ce priveşte sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, Guvernul vrea să întărească sistemul de amendare cu ajutorul „sistemelor automate, propunând analizarea şi adoptarea modelului statelor membre UE care înregistrează procente maxime de încasare pe aceste tip de constatare a contravenţiilor”.

În ceea ce priveşte coordonarea instituţională, Planul de Acţiuni aferent Strategiei include măsuri pe termen scurt (1-2 ani) şi termen mediu (3-5 ani) pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie la accidente şi a asistenţei medicale de urgenţă, între care asigurarea funcţionalităţii serviciilor specializate de urgenţă într-un spaţiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgenţă, cât şi prin unificarea dispecerizării resurselor pe domenii de intervenţie (medical, ordine publică, etc.) şi elaborarea unor scheme de intervenţie mai clare, transmite Guvernul.

De asemenea, pentru dezvoltarea bazei materiale a unităţilor de intervenţie este prevăzută, pe termen scurt, îmbunătăţirea dotării cu autospeciale pentru descarcerare, ambulanţe, iar pe termen mediu, îmbunătăţirea dotării serviciilor de urgenţă cu elicoptere.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(232 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul V - ediţia nr. 196
Copyright © 2016 - 2022 ŞtireaPH
Actualizat la 3 iunie 2021
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH