Sânzienele îmbracă planeta în ie românească


23 iunie 2016

Odată cu sărbătoarea de Sânziene de la 24 iunie, când este prăznuită Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Ziua Universală a Iei este celebrată de români din întreaga lume.

În preajma solstiţiului de vară de la 21 iunie, ce reprezintă debutul verii astronomice, o altă zi mare cuprinde România. La 24 iunie, români din întreaga lume intră în hora de Sânziene, sărbătoarea păgână ce marchează Naşterea Sfântului proroc Ioan Botezătorul. În semn de identitate naţională, românii vor purta ie sau cămaşă tradiţională, oriunde s-ar afla. Cu însemne tricolore şi coroniţe împletite din flori de câmp, ei vor celebra astfel, de Sânziene, Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea coincide în acest an cu ultima zi de şcoală.

„Ziua Universală a Iei va începe la 23 iunie, la apusul soarelui, odată cu noaptea magică de Sânziene. Va fi o sărbătoare ca în poveşti, care va ţine 3 zile şi 3 nopţi până duminică, 26 iunie“, au anunţat iniţiatorii din La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată iei ca simbol naţional.

De Sânziene vom purta ie, cămaşă tradiţională, costum sau orice alt strai popular. „Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o ie sau o cămaşă tradiţională românească. Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Postăm imaginile pe reţelele de socializare indicând locul unde au fost realizate. Anul acesta vom realiza împreună primul film al Zilei Universale a Iei şi al verii româneşti. Să avem inspiraţie!“, îndeamnă organizatorii.

Sărbătoarea a început, de fapt, de la 11 iunie, când românii din Seattle (SUA) au organizat Festivalul iei româneşti. A continuat la 18 iunie, la Anvers (Belgia), unde pentru câteva ore cea mai frumoasă gară din Europa s-a îmbrăcat în ie. „Emoţie, pasiune, tradiţie dusă mai departe: cam asta ar fi descrierea pe scurt a Zilei Universale a Iei Antwerpen 2016. Am cunoscut oameni minunaţi, am admirat ii şi veşminte populare de excepţie şi m-am bucurat să văd că mai bine de 70 români au fost alături de mine susţinând unul dintre cele mai faine evenimente organizate în întreaga lume: promovarea piesei de rezistenţă a poporului român - portul tradiţional“, scrie Bianca Stoicheci, o româncă din Anvers

O hartă a manifestărilor va fi postată pe pagina de Facebook a comunităţii La Blouse Roumaine. În Bucureşti, iubitorii iei îşi dau întâlnire în seara de 23 iunie, la ora 19, în Parcul Ioanid, de unde vor porni să colinde Bucureştiul sentimental, pe urmele lui Mircea Eliade, autorul romanului „Noaptea de Sînziene“. A doua zi, de Sânziene, la ora 19, adunarea festivă este în faţa Ateneului, unde va fi făcută o fotografie de familie.

Statele Unite ale Americii sunt prima administraţie care a recunoscut oficial Ziua Universală a Iei, prin proclamaţia emisă de Primăria din Washington (SUA), la 24 iunie 2015. Reuşita s-a datorat demersurilor lui Bogdan Banu, absolvent al Universităţii George Washington.

Anul acesta, proclamaţia va fi emisă din nou, graţie implicării Ambasadei României la Washington. În Olanda, românii s-au mobilizat exemplar: ei vor face un tur pe biciclete, în 6 oraşe şi vor împărţi fluturaşi despre însemnătatea sărbătorii tradiţionale.

Sărbătoarea de Sânziene a căpătat anvergură odată cu înfiinţarea comunităţii La Blouse Roumaine, în 7 noiembrie 2012. Comunitatea, denumită după pictura celebră a lui Henri Matisse, a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să fie declarată Ziua Universală a Iei, iar ia să devină brand de ţară. Ideea a avut un succes fulgerător, împrăştiindu-se pe 6 continente, în peste 50 ţări din lume.


 
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(106 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH