O româncă a câştigat cel mai important concurs de Drept din Europa


27 aprilie 2016

Tânăra Emma Cristina Gheorghiu a câştigat titlul de „Best General Advocate” („Cel mai bun avocat general”), acordat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg în cadrul competiţiei internaţionale pentru studenţi „European Law Moot Court”.

Emma a terminat Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, iar apoi a urmat studii de licenţă la Queen Mary University of London, în Marea Britanie, cu specializare în dreptul britanic şi european.

În prezent, ea urmează cursurile unui program de masterat la Universitatea din Leiden, Olanda, cu specializare în dreptul european şi internaţional de business.

În paralel, tânăra este studentă în anul IV şi la Drept la Universitatea „Danubius” din Galaţi, în cadrul programului de învăţământ la distanţă.

„Nu am vrut niciodată să abandonez opţiunea de a mă întoarce în ţară”

“Decizia de a studia în străinătate a fost luată cu mult timp în urmă când, fiind în clasa a 9-a, am urmat o şcoală de vară la Cambridge în Mare Britanie şi am fost fascinată atât de ţară în general cât şi de sistemul juridic britanic bazat pe jurisprudenţă. Deşi mi-am dorit încă din liceu să studiez în străinătate, nu am vrut niciodată să abandonez opţiunea de a mă întoarce, la un moment dat, în ţară şi de a avea un rol în dezvoltarea sistemului juridic românesc. De aceea am ales să studiez Dreptul la Universitatea ”Danubius””, a povestit Emma pentru Danubius News, site-ul universităţii gălăţene.

Concursul „European Law Moot Court Competition” se ţine încă din anul 1988 şi este considerat cel mai prestigios concurs axat pe dreptul european. Printre organizatori se numără şi directorul Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi mulţi dintre asistenţii judecătorilor de la Curte. Cei mai mulţi dintre ei au participat şi ei la acest concurs în timpul facultăţii.

În acest an au participat 154 de universităţi din peste 20 de state membre ale Uniunii Europene şi din SUA.

Echipa câştigătoare a fost Universitatea Ljubljana, premiul pentru cel mai bun Avocat General a fost câştigat de Emma Cristina Gheorghiu din partea Universităţii Leiden, iar premiul pentru cel mai bun reprezentant al Comisiei Europene a fost atribuit Universităţii Columbia din New York, SUA.

Concursul a început în septembrie anul trecut, când a fost anunţat cazul (speţa) de anul acesta. Fiecare echipă a avut timp până pe 30 noiembrie să redacteze pledoariile scrise care au fost mai apoi trimise la organizatorii competiţiei.

Dintre cele 154 de echipe participante, juriul compus din judecători şi academicieni a trebuit să aleagă 48 de echipe care să participe ulterior la una dintre cele 4 semifinale regionale. Anul acesta semifinalele regionale au fost organizate de Universitatea Maastricht, Olanda, Universitatea Helsinki, Finlanda, Universitatea Naţionala Atena, Grecia şi Universitatea Freiburg, Elveţia.

În cadrul fiecărei semifinale regionale, cele 12 echipe au pledat oral în faţa unui complet de judecată format din avocaţi şi judecători din statele organizatoare. Fiecare semifinala regională a avut o singură echipă câştigătoare, un avocat general câştigător şi un reprezentant al comisiei care s-au calificat la marea finala din Luxemburg. Emma a fost câştigătoarea semifinalei regionale din Helsinki, la secţiunea „Avocat General”.

Marea finala a constat în două zile intense de pledoarii în faţa membrilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Experienţa a fost, cu siguranţă, unică, dar şi rezultatul unui efort de 8 luni de muncă pentru acest concurs. A primi confirmarea acestei munci din partea judecătorilor Curţii de Justiţie Europene este un sentiment excepţional pe care nu pot să-l descriu. Pe lângă succesul final şi încrederea că am ales cariera corectă dată de acest rezultat, concursul m-a ajutat să-mi dezvolt şi unele abilităţi indispensabile pentru o carieră juridică”, a explicat tânăra pentru Danubius News.

În prezent, Emma îşi pregăteşte aplicaţia pentru unul dintre stagiile oficiale de la Curtea Europeană.

„Ulterior, în cadrul Curţii, mi-aş dori să lucrez pe lângă unul dintre judecători. Pe de altă parte, de când am ales Facultatea de Drept, planul a fost dintotdeauna să fiu un avocat de succes aşa că mi-ar plăcea, în egală măsură, să mă aflu în banca opusă judecătorilor, pledând în faţa Curţii de Justiţie. De aceea, pe lângă stagiile oficiale, mai aplic şi la o serie de firme de avocatură internaţionale. Pe lângă specializarea în drept european mi-au plăcut întotdeauna dreptul comercial, în special fuziuni şi achiziţii, şi dreptul competiţional, aşa că intenţionez să aplic la firme specializate în aceste domenii“, a mai povestit ea.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(168 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 186
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 5 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH