7 cuvinte cărora românii le greşesc mereu sensul


24 aprilie 2016

În limba română există câteva cuvinte pe care ne încăpăţânăm să le folosim cu sensuri greşite, în scris sau în vorbire.

Iată 7 dintre cuvintele pe care românii le folosesc extrem de des cu sensuri greşite.

1. PATETIC

Foarte des, cuvântul „patetic” este folosit cu sensul de „jalnic” sau „penibil”. Într-adevăr, în limba engleză, cuvântul „pathetic” înseamnă chiar „jalnic” sau „vrednic de milă”, însă în limba română termenul are un cu totul alt sens.

Mai exact, în limba română cuvântul „patetic” înseamnă “plin de patos, de avânt, de însufleţire, de pasiune, de entuziasm”, ceva „care emoţionează, impresionează, înduioşează” sau „plin de emfază, de afectare”.

2. FORTUIT

„Fortuit” este un alt cuvânt folosit cu sens greşit, atât în vorbire, cât şi în scris. Foarte mulţi oameni folosesc acest termen cu sensul de „forţat”, însă în realitate „fortuit” se referă la ceva „venit pe neaşteptate, neprevăzut, întâmplător, inopinat”.

3. PROFESIONAL / PROFESIONIST

Cuvintele „profesional” şi „profesionist” sunt şi ele foarte adesea folosite cu un sens greşit, acela de „foarte competent”, „foarte bun” sau „de calitate”, ca de exemplu: „produse cosmetice profesionale pentru saloane, tratamente, aparate, accesorii”.

Însă „profesional” are sensul de „privitor la o profesie, care ţine de o profesie, care este legat de o profesie”, iar „profesionist” se referă la „persoana care lucrează într-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregătiri corespunzătoare”.

4. FACILITATE / FACILITĂŢI

Folosirea cuvântului „facilităţi” cu sensul de „spaţiu cu dotări, echipamente etc” este gresită. Aşadar, nu este corect să spunem „La hotel avem toate facilităţile”.

În limba română, cuvântul „facilitate” înseamnă „însuşire a ceea ce este facil; însuşirea de a realiza, de a face ceva fără mari eforturi, cu uşurinţă”. La plural, “facilităţi” se referă la „înlesniri făcute cuiva”, ca de exemplu „facilităţi de plată”.

5. A ADJUDECA

“A adjudeca” nu are sensul de „a câştiga”, de „a obţine un premiu” etc. Din acest motiv, folosirea cuvântului în contexte precum „Şi-a adjudecat marele premiu” este greşită.

În realitate, „a adjudeca” înseamnă  „a atribui (prin hotărâre judecătorească) un bun scos la licitaţie persoanei care oferă preţul cel mai mare”.

6. A APLICA

În ultimul timp, verbul „a aplica” este folosit tot mai des cu sensul de „a-şi depune CV-ul” sau de „a face o cerere / o solicitare formală”. Acestea sunt câteva dintre sensurile cuvântului „to apply” din limba engleză.

În limba română, cuvântul „a aplica” înseamnă „1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva în practică; a întrebuinţa, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular”.

7. EXPERTIZĂ

Folosirea substantivului „expertiză” cu sensul de „competenţă într-un anumit domeniu”, ca în exemplul „Am încredere în el pentru că are expertiză” este greşită.

Cuvântul „expertiză” are doar sensul de „cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicţie sau de urmărire penală ori a părţilor, asupra unei situaţii, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluţionarea cauzei. Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute”.

Ştiaţi că?

Termenul „Locaţie” are acum şi sensul de „loc”. După ce ani de zile cuvântul „locaţie” a fost folosit cu un sens greşit (acela de „loc” sau de „sediu”), deşi însemna numai „închiriere” sau „chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară”, lingviştii români au luat hotărârea de a adapta limba în funcţie de tendinţele din prezent, aşa că au acceptat şi sensul de „loc”.

Aşadar, cele mai noi exemplare din „Dicţionarul Explicativ al Limbii Române” menţionează ambele sensuri pentru cuvântul „locaţie”.

SURSA: GreatNews.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(214 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH