Anca Dragu este al treilea ministru care participă la subscripţia naţională ”Cuminţenia Pământului”


22 aprilie 2016

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a anunţat joi, pe Facebook, că a donat 500 de lei în cadrul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, fiind al treilea membru al Cabinetului Cioloş care participă la subscripţia lansată de Guvern.

Startul oficial al campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi a fost dat pe 11 aprilie, după ce conturile la cele şase bănci comerciale şi la Trezoreria statului au fost deschise pe 8 aprilie.

"M-am alăturat demersului de răscumpărare a operei lui Constantin Brâncuşi, deoarece este un obiect de patrimoniu şi, în egală măsură, un act de reîntregire culturală la care trebuie să aibă acces toţi cetăţenii. Cred cu tărie că în primul rând noi, cei care facem apel la sprijinul românilor, trebuie să dăm acest exemplu şi să donăm”, a afirmat Dragu.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că a făcut prima donaţie, în valoare de 100 de euro, fiind urmat de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care a oferit 450 de lei (echivalent cu 100 de euro). 

Ministerul Culturii efectuează, în prezent, procedura de selecţie a agenţiilor de publicitate care doresc să se implice în această campanie pro-bono, din care trebuie să se strângă 6 milioane de euro, până în 30 septembrie.

”Până acum s-au strâns 22.000 de euro, potrivit primelor date. Este destul de bine, având în vedere faptul că nu a început campania de promovare propriu-zisă”, a declarat Alexandru Gabor, coordonatorul biroului de presă al Ministerului Culturii, pentru News.ro.

Sumele pot fi donate în conturile anunţate, până la data de 30 septembrie 2016 sau până la concurenţa sumei echivalente în lei a 6 milioane de euro, dacă această situaţie intervine înainte de împlinirea termenului.

Eventualele sume donate care depăşesc valoarea de 6 milioane de euro pot fi folosite, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei, se mai precizează în Ordonanţa Guvernului. 

În situaţia în care, pe 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra ”Cuminţeniei Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, în 16 martie, pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura "Cuminţenia Pământului" se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(319 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH