S-a născut primul copil din lume care are 3 părinţi


3 octombrie 2016

Primul copil care are „3 părinţi” a venit pe lume în urmă cu 5 luni, la data de 6 aprilie 2016, informează publicaţia „New Scientist”.

Băieţelul este primul copil din lume care s-a născut printr-o nouă tehnică ce foloseşte ADN de la 3 persoane.
Această tehnică revoluţionară le permite părinţilor care suferă de mutaţii genetice rare să aibă copii sănătoşi. Deocamdată, această metodă – considerată destul de controversată de unele voci – a fost aprobată numai în Marea Britanie. De asemenea, ea poate fi folosită şi în ţări în care nu există legi care să reglementeze acest domeniu.

Părinţii băieţelului născut în urmă cu 5 luni sunt din Iordania şi au fost trataţi de o echipă americană în Mexic.

Mama băiatului avea genele sindromului Leigh, o boală fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos. Genele acestei boli se află în ADN-ul din mitocondrii, cele care furnizează energie pentru celule, şi unde se află 37 de gene care ne sunt transmise de la mame. Acest ADN este separat de cea mai mare parte a ADN-ului nostru, care se află în nucleul celulei.

Aproximativ un sfert mitocondriile femeii au mutaţia respectivă şi, deşi ea este sănătoasă, primii ei doi copii au murit din cauza sindromului Leigh.

Cuplul iordanian a încercat să aibă un copil timp de 20 de ani. La 10 ani după ce s-au căsătorit, ea a rămas însărcinată, însă a pierdut sarcina. Apoi, tânăra a pierdut alte 3 sarcini. În 2005, femeia a născut o fetiţă. Atunci, cei doi soţi au descoperit şi cauza probabilă a problemelor: o mutaţie genetică din mitocondriile mamei. Fetiţa s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, muşchii şi nervii copiilor aflaţi în creştere. Din păcate, fetiţa a murit când avea 6 ani. Al doilea copil al cuplului a avut aceeaşi boală şi a trăit doar 8 luni.

Aşa că ea şi soţul său au cerut ajutorul echipei medicului John Zhang de la Centrul de Fertilizare „Noua Speranţă” din New York City, SUA.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(45 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH