Satul în care se dau case gratis. Câte familii s-au mutat la ţară


3 martie 2016

Primarul din comuna Conceşti, judeţul Botoşani, a propus o iniţiativă neobişnuită în Consiliul Local. Acesta a cerut să le fie oferite case şi locuri de muncă familiilor cu mulţi copii care vor să se mute la ţară. Decizia a fost luată după ce populaţia din comună a îmbătrânit foarte mult, iar numărul de copii a scăzut în ultimii ani.

În doar câteva săptămâni, s-au înregistrat 40 de cereri ale unor oameni din Hunedoara, Iaşi, Constanţa sau Alba Iulia, potrivit Adevărul. Principala condiţie a fost ca familiile să aibă mulţi copii.

Comuna botoşăneană Concenşti are aproximativ 2.250 de locuitori, din care mai bine de jumătate au peste 60 de ani. Şcoala din comună, din cauza numărului mic de copii, elevii învaţă în clase simultane. În total, la grădinţiţă şi gimnaziu sunt 220 de copii.

O mamă cu şase copii a cerut să se mute în satul din Moldova tocmai din Valea Jiului, din Vulcan. A luat un maxi-taxi, apoi trenul şi a venit la Botoşani.

„Nici nu ştiam că există satul ăsta, dar am întrebat la gară şi tot aşa. Este foarte bine aici. Aer curat, nu ca acolo, şi linişte, foarte multă linişte. Fără scandaluri. Aici oamenii sunt foarte cuminţi şi primitori”, a declarat Claudia Roşu, pentru reporterii Adevărul.

Casele din sat pe care le-a cumpărat primăria şi le-a oferit gratis familiilor cu mulţi copii au fost reparate voluntar de oameni din sat. Aceştia au pus mână de la mână şi i-au ajutat şi cu haine şi mâncare.

Primarul spune că la Conceşti există canalizare, cablu TV, internet şi curent electric. În 2013, primarul Costel Nazare a inaugurat 6,2 kilometri de drum asfaltat care trece prin comună. De asemenea, tot de atunci, comunitate se laudă şi cu alei din dale. Toate aceste proiecte au fost făcute cu fonduri europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(278 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul II - ediţia nr. 184
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 14 noiembrie 2018
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH