O ţară din Europa îşi schimbă numele


26 septembrie 2016

Republica Cehă plănuieşte să îşi schimbe numele şi speră că noua denumire va fi mai uşor de folosit de către companii sau de sportivii care reprezintă această ţară.

Republica Cehă se va numi, simplu, Cehia (Czechia). Îşi va păstra numele oficial de Republica Cehă, însă noua denumire va fi folosită la nivel internaţional.

După despărţirea Cehoslovaciei, în 1993, Republica Slovacă a adoptat imediat numele de Slovacia, pas pe care cehii îl fac abia acum.

”Nu este bine ca o ţară să nu aibă simboluri clar definite şi să nu poată spune limpede care îi este numele”, a spus ministrul de externe ceh, Lubomir Zaoralek, care a propus noua denumire.

Cehia, care este un cuvânt de origine latină, este folosit încă din 1841, însă nu a prins deloc la occidentali. Dacă măsura va fi aprobată, atunci cehii îşi vor înregistra noua denumire la Organizaţia Naţiunilor Unite, care cere fiecărui stat să îşi prezinte numele în şase limbi diferite.

Unele dintre cele mai importante ”produse” de export ale Cehiei, precum berea Pilsner Urquell sau echipa de hochei, folosesc în prezent doar cuvântul Czech (Ceh), însă acesta este un adjectiv şi nu poate fi folosit drept nume de ţară.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(419 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH