Ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE ar putea fi amânată până la finalul lui 2019


14 august 2016

Ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi amânată până la finalul lui 2019 din cauza dificultăţilor cu care se confruntă administraţia britanică şi a alegerilor din Franţa şi Germania, informează Sunday Times, preluat de AFP.
 

Guvernul premierului britanic Theresa May a anunţat că intenţionează să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la începutul lui 2017. Activarea acestui articol deschide o perioadă de negocieri de doi ani la finalul căreia ţara în cauză părăseşte UE. În cazul unei invocări a articolului 50 la începutul lui 2017, ieşirea efectivă din UE ar avea loc la începutul lui 2019.

Însă potrivit Sunday Times, miniştri britanici au avertizat în discuţii private înalţi responsabili ai sectorului financiar din Londra că invocarea articolului 50 ar putea să nu aibă loc decât spre sfârşitul lui 2017, ceea ce ar amâna Brexitul propriu-zis spre finalul lui 2019.

"Miniştrii cred în prezent că declanşarea ar putea fi amânată pentru toamna lui 2017", a declarat ziarului o sursă din City care susţine că a discutat chestiunea cu doi miniştri.

"Ei nu au infrastructura pentru oamenii pe care trebuie să-i angajeze" în vederea negocierilor, potrivit acestei surse. "Ei spun că nu ştiu nici măcar ce întrebări trebuie puse atunci când vor începe într-un final să negocieze cu Europa", a adăugat sursa citată.

De altfel, un membru neidentificat al cabinetului britanic a declarat pentru Sunday Times că orarul alegerilor din Franţa şi Germania prezintă "anumite dificultăţi".

Cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din Franţa vor avea loc la 23 aprilie şi 7 mai 2017, iar alegerile federale au loc în Germania în toamna lui 2017.

În urma referendumului de la 23 iunie în care majoritatea britanicilor s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din UE, Theresa May, care i-a succedat în fruntea guvernului lui David Cameron, a creat un minister însărcinat cu supervizarea discuţiilor despre Brexit. Dar ministrul, David Davis, nu ar fi angajat până în prezent decât jumătate din personalul de care va avea nevoie.

Un alt minister, cel al comerţului internaţional, condus de Liam Fox, se confruntă şi el cu necesitatea de a recruta rapid numeroşi experţi, pentru că nu dispune în prezent decât de câţiva negociatori experimentaţi.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(400 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH