BRITANICII AU VOTAT IEŞIREA DIN UNIUNEA EUROPEANĂ


24 iunie 2016

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.

Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson, citată de Sky News. Vom reveni cu detalii.

51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele oficiale.

Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.

Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.

Preţul petrolului în scădere din cauza Brexit

Preţurile petrolului sunt în scădere cu peste 4% în tranzacţiile asiatice, după ce rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indică ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în declin cu 2,4 dolari, la 47,71 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului Brent este în scădere cu 2,39 dolari, la 48,52 dolari pe baril.

Ambele contracte au crescut puternic joi, pe fondul optimismului investitorilor că britanii vor opta pentru rămânerea în UE.

Pe măsură ce au apărut primele rezultate ale votului, dolarului a scăzut sub 100 de yeni pe unitate, pentru prima oară din noiembrie 2013, în timp ce lira s-a prăbuşit cu 8,5%.

După numărarea a circa jumătate din voturi, tabăra Brexit conduce, cu 52% din voturi, în timp ce susţinătorii rămânerii în UE numai 48% din voturi.

 Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani

 

Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, în primele ore ale dimineţii de vineri, pe măsură ce numărătoarea voturilor de la referendumul din Marea Britanie sugerează că britanicii au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
Volatilitatea s-a accentuat pe măsura numărării voturilor, lira fluctuând într-un interval mai mare de 15 cenţi americani, în timp ce probabilitatea calculată de casa de pariuri Oddschecker este 93% pentru ieşire, faţă de 23% joi.

Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.

Indicele lire britanice, calcultat de Bloomberg, care urmăreşte evoluţia monedei britanice în raport cu şapte valute importante, a coborât cu 8,4%, în timp ce indicele FTSE 100, pentru contractele care expiră în septembrie, a pierdut 7,6%.

Declinul de 8,5% al lirei consemnat vineri marchează cea mai slabă evoluţie a monedei consemnată vreodată, declinul fiind mai grav decât cel de 4,1% înregistrat în aşa-numita Black Wednesday, când a ieşit din mecanismul europan al ratelor de schimb. În ziua respectivă, investitorul George Soros a pariat împotriva lirei, câştigând 1 miliard de dolari.

Lira a coborât vineri cu până la 9,5% în timpul tranzacţiilor, acesta fiind cel mai grav declin consemnat după cel de 5,9% din 24 octombrie 2998, când pieţele s-au prăbuşit la nivel global, în timpul crizei financiare.

Declinul confirmă aşteptările analiştilor, în eventualitatea unui Brexit. Lira mai slabă favorizează exporturile britanice, dar poate mări preţurile plătite de britanici, complicând eforturile Băncii Angliei de atingere a ţintei de inflaţie.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(537 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH