Dacă aţi fi în locul britanicilor, aţi vota ieşirea sau rămânerea în UE?


23 iunie 2016

Britanicii sunt aşteptaţi la urne astăzi, 23 iunie, pentru a decide dacă este oportun ca Regatul Unit să părăsească sau să rămână în continuare membru al Uniunii Europene.

Votul se anunţă unul foarte echilibrat, aripile pro şi anti-UE având susţinători de seamă printre politicieni şi vedete deopotrivă.

Uciderea deputatei laburiste Jo Cox, o susţinătoare a rămânerii Regatului în UE, pare să fi influenţat puternic rezultatul votului.

7 din 9 sondaje efectuate cu o săptămână înaintea uciderii lui Cox (deputata a fost ucisă în data de 17 iunie – n.r.) indicau o victorie a taberei anti-UE. Două sondaje efectuate duminică, pe baza datelor strânse în proporţie de două treimi după uciderea deputatei, arătau însă că tabăra pro-UE a revenit, chiar dacă la limită, în frunte. Primul dintre aceste două sondaje indică o victorie a taberei pentru rămânerea în UE cu 45%, susţinerea pentru tabăra anti-UE fiind de 42%. Al doilea sondaj indică o victorie pro-UE cu 44% vs. 43%. Restul celor chestionaţi sunt indecişi sau au declarat că nu votează.

Unul dintre principalele figuri politice care au promovat ieşirea Marea Britanii din UE, Nigel Farage, a declarat public că evenimentul tragic de săptămâna trecută ar putea influenţa rezultatul referendumului.

Lira se simte bine în UE

Totuşi, revenirea taberei pro-UE ar putea fi determinată şi de altceva: deprecierea lirei după sondajele care indicau o victorie a taberei anti-UE şi revenirea spectaculoasă a monedei britanice după sondajele care arătau întoarcerea britanicilor la sentimente mai bune faţă de Uniune.

În plus, şi presa străină este destul de acidă, subliniind câteva dintre consecinţele imediate ale ieşirii Regatului din Uniune. New York Times este de părere că britanicii vor fi făcuţi rapid să sufere pentru alegerea lor, dacă aleg să iasă din UE. Potrivit jurnaliştilor americani, restul statelor cu un cuvânt greu de spus în politica UE vor izola rapid Regatul Unit, având de tratat chestiuni presante precum migraţia, terorismul şi datoria Greciei.

Premierul David Cameron, principalul susţinător al taberei pro-UE, spune că aproape 3 milioane de joburi depind de piaţa comună cu restul de 27 de state membre. Părăsirea UE nu ar însemna neapărat pierderea acestor locuri de muncă, însă ele cu siguranţă vor fi puse în pericol, spun analiştii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(464 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH