Ce se întâmplă cu imigranţii români din Marea Britanie dacă englezii ies din UE?


22 iunie 2016

Întreaga Europă va fi afectată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar imigranţii sosiţi în Regatul Unit din alte state membre UE sau cei care se gândesc să vină în viitor vor fi şi ei influenţaţi de rezultatul referendumului de joi, 23 iunie, se arată într-o analiză realizată de site-ul de ştiri euronews.com.

Potrivit cifrelor ONU, în Marea Britanie trăiesc în jur de 3,3 milioane de cetăţeni europeni care nu sunt britanici. Datorită principiului libertăţii de mişcare, restricţiile aplicate în cazul lor sunt minime.

Până în acest moment este neclar care vor fi consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE şi cum anume vor fi afectaţi imigranţii care sunt deja în regat.

În această nesiguranţă, mulţi imigranţi din UE au început să aplice pentru cetăţenia britanică.

Polonezii sunt cei mai numeroşi imigranţi din UE veniţi în Marea Britanie: 883.000, potrivit datelor ONU. Aceştia sunt urmaţi de irlandezi (411.000), de germani (297.000) şi de români (229.000).

În cazul unei ieşiri, consecinţele depind foarte mult de tratatele viitoare care vor fi încheiate între Bruxelles şi Londra: este foarte posibil să se facă o diferenţă între imigranţii care sunt deja în Marea Britanie şi cei care vor veni în viitor.

Însă nu se va întâmpla nimic peste noapte, mai notează euronews.com, deoarece Marea Britanie va continua să rămână o ţară membră a UE până când procedura de ieşire va fi pusă în practică. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pe care premierul britanic David Cameron a declarat că îl va invoca, impune un termen limită de doi ani.

„Cu siguranţă, nimeni nu îşi imaginează deportări în masă. Chiar şi cel mai vocal susţinător al ieşirii, liderul Nigel Farage al partidului UKIP, a spus că imigranţii din UE care au venit în Marea Britanie legal vor avea dreptul să rămână. Campania celor care vor ieşirea din UE susţine că drepturile muncitorilor din UE care sunt deja în Marea Britanie nu vor fi afectate”, se mai arată în analiza Euronews.

Cazul cetăţenilor europeni care vor dori să se mute în viitor în Marea Britanie ar putea fi mult mai problematic: esenţa campaniei pentru ieşirea din UE stă chiar în ideea controlării graniţelor Marii Britanii pentru a stopa valul de imigranţi din ţările UE.

Este foarte probabil că, în cazul unei ieşiri a englezilor din UE, imigranţii din Uniune – deci inclusiv românii – nu vor mai avea dreptul a munci şi de a locui fără restricţii în această ţară. Cei care susţin ieşirea din UE au sugerat aplicarea unui sistem care să încurajeze imigranţii talentaţi care vor să se stabilească în Marea Britanie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1555 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH