Planta care aduce venituri de 28.000 de euro pe kilogram se cultivă acum şi în România


4 iunie 2017

Vincent de Busson, un belgian stabilit în România, cultivă cel mai scump condiment din lume: şofranul. Cunoscut şi sub numele de „aurul roşu”, acest condiment este căutat în întreaga lume pentru aroma şi culoarea pe care le dă mâncărurilor.

Vincent de Busson a comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obţinut prima producţie.

„Motivul principal pentru care am ales cultura de şofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un alt motiv pentru care am ales cultura de şofran este costul de transport relativ mic faţă de valoarea mărfii. Prima cultură am testat-o pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Astăzi am ajuns la 4.000 de metri pătraţi”, a explicat el pentru postul de televiziune Digi24.

Vincent de Busson vinde condimentul atât în România, cât şi în Belgia: 110 lei este preţul de comercializare în ţară, iar în străinătate este de 28 de euro.

Prin urmare, un kilogram de şofran ajunge să coste până la 28.000 de euro. Însă pentru a obţine astfel de cantităţi este nevoie de foarte multă muncă. 40 de grame de şofran necesită o recoltare de la 6.000 – 8.000 de flori de şofran.

De asemenea, investiţia iniţială este şi ea considerabilă: pentru primii bulbi Vincent de Busson a plătit 17.000 de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(184 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul V - ediţia nr. 196
Copyright © 2016 - 2022 ŞtireaPH
Actualizat la 3 iunie 2021
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH