Tipuri de carduri bancare


12 mai 2017

Cardurile bancare au devenit un lucru obişnuit in viaţa de zi cu zi, la fel ca tichetele de masă sau creditele online (pożyczka online). Toate arată şi se folosesc aproape la fel, puţini cunosc însă care sunt diferenţele dintre ele şi avantajele specifice pe care le oferă fiecare tip.

Cardurile sunt o soluţie foarte utilă pentru a efectua plăţi şi a avea mereu acces la banii din conturi dar pot oferi şi alte beneficii. Principalii furnizori de carduri la nivel internaţional, care domină şi piaţa din România, sunt Visa şi Mastercard. Cardurile emise de ei sunt acceptate în practic orice colţ al lumii, cu excepţia unor state aflate sub embargou, cum ar fi Iran sau Coreea de Nord. Mai există şi alţi producători internaţionali de carduri, de exemplu American Express şi Diners Club, dar cota lor de piaţă este mult mai redusă.

Cardurile se împart în mai multe categorii, pe care le vom discuta pe scurt. Cardul de credit este un împrumut oferit de o bancă, de obicei pentru nevoi personale. Există o limită maximă care poate fi retrasă şi dobânda este una rezonabilă, în cazul în care ratele sunt plătite la timp. Depăşirea termenului poate însă genera costuri extrem de mari şi mulţi români au ajuns să fie executaţi silit pentru că nu au înţeles acest lucru.

Cel mai des întâlnit card este cel de debit. Acesta este legat în mod direct de banii dintr-un cont, care poate fi cel de pensie sau salariu dar acest lucru nu este obligatoriu. În mod normal, pot fi utilizaţi doar banii disponibili în cont în acel moment. Prin activarea opţiunii de overdraft, cardul de debit devine unul de credit şi se poate cheltui o sumă mai mare, este vorba de regulă de 3 salarii lunare în plus.

Care este diferenţa între cardurile de tip Electron sau Maestro şi cele standard? Diferenţa vizibilă este că cele standard au cifrele şi literele în relief iar cea invizibilă este că ele oferă posibilitatea de a efectua plăţi ceva mai mari decât suma din cont. Dacă de exemplu mai ai în cont doar 100 RON şi încerci să faci o plată de 300 RON, aceasta va fi acceptată iar soldul contului devine unul negativ. Acest lucru devine important atunci când vrei să rezervi o cameră de hotel sau să închiriezi o maşină în străinătate.

Al treilea tip de carduri sunt cele preplătite cu valoare fixă, care pot fi oferite cadou. Acestea au dispărut însă aproape complet de pe piaţă pentru că erau folosite în activităţi ilicite.

Multe carduri oferă şi diverse alte beneficii. Unele donează o mică sumă din fiecare tranzacţie pentru o cauză nobilă sau o echipă de fotbal, altele asigură reduceri la anumite produse, mile aeriene sau un tratament preferenţial.

Care este cel mai bun tip ce card? Asta depinde de preferinţa personală şi de aspecte practice, cum ar fi locaţia bancomatelor din zonă. Cardul de debit este un instrument foarte util însă atenţie mare la dobânzile ridicate ale cardurilor de credit, de multe ori este mai avantajos un împrumut de pe site-uri de genul CredX.pl.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(343 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateComentarii:

 
avatar aureliacarp 0  

vreau sa incerc si eu

(12 mai 2017 22:58:46)
Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH