Planta care aduce venituri de 14.000 de euro pe kilogram


24 octombrie 2016

Planta de şofran, denumită „aurul roşu” deoarece mirodeniile extrase din ea se vând şi cu 14.000 de euro kilogramul, poate fi cultivată cu succes şi în România. Adus în Europa de spanioli, condimentul este cultivat în judeţul Gorj de un iberic, relatează Digi24.

Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustuchin.

„În piaţa de desfacere, în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, a explicat investitorul spaniol pentru postul de televiziune.

În primul an, Guzman – care are o afacere identică în Spania – a recoltat din Gorj 200 de grame de şofran. Investitorul a angajat mai mulţi localnici şi a înfiinţat şi o cooperativă în comună, astfel încât localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el.

Pentru a cultiva şofran este nevoie de foarte multă răbdare. Planta de şofran creşte în înălţime până la maximum 20 – 30 de centimetri şi face până la 4 flori, fiecare dintre ele cu doar 3 stamine de culoare roşu-purpuriu intens. Staminele sunt apoi culese cu mâna şi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.

Originar din Asia de Sud-Vest, şofranul este una dintre cele mai scumpe mirodenii aromatice din lume. De culoare galbenă, şofranul este considerat o adevărată delicatesă, fiind folosit în bucătăria spaniolă, italiană sau indiană. De exemplu, spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specifică, italienii îl adaugă în orez, iar indienii în dulciuri.

De asemenea, şofranul este utilizat şi în medicină sau în industrie.

În prezent, culturile de şofran s-au răspândit în multe părţi din lume, ca de exemplu Asia, Eurasia, Europa, America de Nord, Africa de Nord sau Oceania. Statul-campion la producţia de şofran este Iranul: acesta face aproximativ 90% din producţia de şofran la nivel mondial.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(188 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul V - ediţia nr. 196
Copyright © 2016 - 2022 ŞtireaPH
Actualizat la 3 iunie 2021
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH