Românii ar putea produce cea mai ieftină maşină electrică din lume


2 octombrie 2016

O machetă a unei maşini electrice ieftine produsă în România a fost prezentată la Cluj. Cei care au lucrat la proiect spun că maşina, care are trei roţi, ar putea costa în jur de 5.000 de euro, potrivit Digi24.

La prototip lucrează două echipe specialişti români şi belgieni. Primele zece modele, pentru test, ar urma să fie produse până la sfârşitul acestui an.

Ideea îi aparţine unui belgian, Henri Jonckheere, care a înfiinţat la Cluj-Napoca o firmă de IT şi care a atras în proiect specialişti de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Producţia ar urma să se realizeze în Argeş, partener industrial fiind fosta companie Aro.

Caroseria va fi din fibră de carbon, maşina va avea în total aproximativ 150 de kilograme şi va avea o autonomie de 100 de kilometri.

În prezent, pe străzile din ţara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziţia unui autoturism electric. În combinaţie cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.

Autorităţile din România au promis că în următorii ani vor monta peste 10.000 de prize de încărcare rapidă. În prezent sunt aproximativ 50 de staţii în toată ţara.

Ţara europeană în care se cumpără cele mai multe maşini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leafvşi Volkswagen e-Up!.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(73 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH