Un român lucrează nouă ani pentru a câştiga salariul anual al unui britanic


11 august 2016

Românii au printre cele mai mari taxe din Uniunea Europeană, dar sunt pe penultimul loc în ceea ce priveşte salariul mediu brut, arată un studiu al Institutului Economic Molinari, citat de Romania Insider şi B1.ro.

De fapt, taxele pe care trebuie să le plătească românii sunt atât de mari, încât ei practic muncesc de la începutul anului până pe 23 iunie numai pentru a le plăti.

Prin comparaţie, ciprioţii muncesc exclusiv pentru a-şi plăti taxele numai până pe 29 martie, irlandezii până la 30 aprilie, iar francezii până în 29 iulie.

De precizat este că acest studiu ia în considerare vechiul TVA de 24%, care din ianuarie a scăzut la 20%. Chiar şi aşa, România se află pe locul 8 în topul impozitelor pe muncă, deşi salariul mediu brut este doar pe penultimul loc din UE.

Un român trebuie să lucreze cinci ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de nouă ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro).

În topul taxelor mari pe muncă, deasupra României, se află şapte state: Franţa pe primul loc, urmată de Belgia, Austria, Ungaria şi Germania, Grecia şi Italia.

Pentru fiecare euro pe care un angajat din România îl primeşte, la finalul lunii angajatorul trebuie să plătească 1,76 de euro, se arată în studiu. Diferenţa de 0,76 de cenţi merge la asigurările sociale şi impozitul pe venit. În cazul Franţei, de exemplu, angajatorul trebuie să plătească 2,2 euro pentru fiecare un euro câştigat de angajat.

La polul opus, cele mai mici taxe pe muncă sunt în Cipru, Malta, Irlanda, Marea Britanie şi Bulgaria. În Cipru, un angajator cheltuieşte 1,23 de euro pentru fiecare un euro pe care îl câştigă un angajat.

Studiul Institutului Economic Molinari mai relevă faptul că salariul mediu brut în România, adică suma pe care angajatorul o plăteşte pentru fiecare angajat, este în jur de 7.175 de euro pe an. Singura ţară UE care o duce mai prost decât România la acest capitol este Bulgaria, acolo unde angajatorii plătesc 5.927 de euro, în medie, pentru angajaţii lor. După ce statul percepe taxele, românul mai rămâne cu circa 4.076 de euro pe an, iar un bulgar rămâne cu 3.985 de euro pe an.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(625 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate





Anul V - ediţia nr. 196
Copyright © 2016 - 2022 ŞtireaPH
Actualizat la 3 iunie 2021
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH