Jurnalele lui Himmler au fost descoperite în Rusia


23 august 2016

Jurnalele pierdute ale lui Heinrich Himmler, liderul SS, au fost descoperite într-o arhivă din Rusia. Ele scot la iveală o incredibilă rutină zilnică alcătuită din telefoane către familie, masaje şi planificarea crimelor în masă. 

Potrivit The Times, jurnalele de serviciu pentru anii 1938 şi 1943-1944, ani cruciali din război, au fost descoperite în arhiva ministerului rus de Apărare, unde au rămas uitate timp de şapte decenii după ce au fost confiscate, în 1945, de Armata Roşie. Mai multe extrase din aceste jurnale au fost publicate acum în Germania, în ziarul Bild, arătând oamenilor cum arăta o zi din viaţa omului care a planificat Holocaustului.

Însemnările arată că Himmler a început să aibă din ce în ce mai multe întâlniri cu Adolf Hitler pe măsură ce rolul său în război şi în Holocaust a devenit tot mai important. Himmler îşi petrecea, de regulă, zilele întâlnindu-se cu diverşi oficiali SS sau dând telefoane către agenţii săi cheie din Europa, pe măsură ce genocidul prindea amploare. 

Amanta lui Himmler, Hedwig Potthast, nu este menţionată direct în jurnal, dar unele însemnări sugerează întâlnirile lor - acolo unde singurele note într-o zi sunt „în tranzit” sau „inspecţie”. Istoricii cred că acele însemnări reprezintă zilele în care Himmler îşi lua câte o zi liberă pentru a-şi vizita amanta, cu care a şi avut doi copii în anii războiului.

Banalitatea răului

Cele 1000 de pagini de jurnal menţionează întâlniri cu circa 1600 de persoane. Vedem astfel cât de meticulos era Himmer şi în viaţa sa cotidiană, nu numai în munca sa criminală. Însemnările lui demonstrează acea „banalitate a răului” de care vorbea Hannah Arendt. Vedem în notele liderului SS că-şi programa telefoane către familia sa, o soţie şi-o fiică, trecute în jurnal după poreclele afectuoase pe care le avea pentru ele - în aceleaşi zile în care semna ordine de execuţie sau vizita lagărele şi ghetourile unde şi-au pierdut viaţa milioane de oameni.

Himmler îşi petrecea serile uitându-se la un film, jucând cărţi sau pur şi simplu admirând stelele - activităţi absurd de normale pentru un om aflat în centrul Holocaustului.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(111 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH