10 lucruri interesante despre Castelul Peleş


10 august 2016

Castelul Peleş reprezintă, atât prin valoarea sa istorică, cât şi prin cea artistică, unul din cele mai importante monumente din România, dar şi din Europa. Iată câteva lucruri de şitut despre istoria acestui edificiu impresionant!

  1. Castelul este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă.
  2. Construcţia a început în luna august a anului 1873 şi a fost finanţată atât din conturile particulare ale principelui, cât şi din fonduri publice.
  3. Planurile castelului au fost realizate de arhitectul german Johannes Schultz, care a câştigat simpatia lui Carol cu o arhitectură neo-renascentistă de inspiraţie germană.
  4. La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.
  5. Prima etapă a construcţiei a fost finalizată în 1883 şi a necesitat fonduri de aproximativ 6,5 milioane lei-aur (astăzi circa 50 milioane de dolari)
  6. Aici se naşte în 1893 viitorul Carol al II-lea, primul moştenitor al tronului născut pe pământ românesc.
  7. Sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede româneşti cu chipul regelui Carol I (monede interzise de suzeranitatea otomană).
  8. Castelul, finalizat în 1914, are 170 de camere şi mai mult de 30 de băi. În plus, în jurul castelului au mai construite edificii adiţionale precum castelul Pelişor (ca reşedinţă pentru Ferdinand şi Maria), sau Foişorul (iniţial cabana de vânătoare a regelui Carol).
  9. După abdicarea regelui Mihai, în 1948 castelul Peleş este confiscat de autorităţile comuniste, fiind declarat muzeu în 1953. Ulterior, în perioada 1975-1990, castelul va fi închis publicului.
  10. Castelul beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant constând în colecţii de vitralii, mobilier şi arme ce conţin piese datând încă din secolul al XV-lea.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(539 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul II - ediţia nr. 184
Copyright © 2016 - 2018 ŞtireaPH
Actualizat la 14 noiembrie 2018
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH