Micul paradis toxic. Locul superb unde toţi oamenii trebuie să aibă mască de gaze


19 aprilie 2016

Locuitorii de pe Insula Miyake-jima din Japonia sunt obligaţi să aibă mereu la ei o mască de gaze. Regulamentul – care se aplică şi în cazul turiştilor – poate părea ciudat, însă este o măsură de precauţie pe care autorităţile au impus-o pentru protecţia oamenilor.

Cu o suprafaţă de 55 de km², Miyake-jima este un con vulcanic, iar vulcanul principal, Muntele Oyama, a erupt de mai multe ori în istoria recentă. La 1 ianuarie 2015, insula aflată la 180 de kilometri distanţă de capitala Tokyo avea 2.714 locuitori.

În anul 1940, o scurgere de lavă a ucis 11 persoane. Alte erupţii s-au produs în 1962 şi 1983.

Pe 14 iulie 2000, Muntele Oyama a început din nou să erupă, iar până în septembrie întreaga insulă a fost evacuată.

După o perioadă de 4 ani de emisii vulcanice neîntrerupte, locuitorilor li s-a permis să se întoarcă înapoi pe insulă la data de 1 februarie 2005.

Când s-au întors acasă, locuitorii şi-au găsit maşinile ruginite şi şcolile îngropate de lavă întărită. 60% din pădurile de pe insulă fuseseră distruse, potrivit slate.com.

După şirul de erupţii, vulcanul a continuat să emane sulf şi dioxid de sulf.

Insula are o vegetaţie şi o faună bogată. Aici trăiesc mai multe specii rare de păsări, motiv pentru care insula este faimoasă printre pasionaţii de birdwatching. O altă atracţie sunt izvoarele sale termale, iar pasionaţii de scufundări o preţuiesc pentru recifele de corali şi pentru fauna marină, care include o populaţie de delfini. Însă mediul natural este mereu pus în pericol de activitatea vulcanică.

Locuitorii sunt obligaţi să aibă permanent la ei o mască de gaze, fără să fie obligaţi să o poarte încontinuu. În cazul în care aparatele înregistrează o creştere mare a nivelului de sulf din aer, în localitate se declanşează mai multe sirene.

Accesul pe o treime din suprafaţa insulei este interzis din cauza concentraţiei periculoase de gaze toxice precum dioxidul de sulf.

Comunitatea de pe insulă este conectată cu restul Japoniei de cursele cu feribotul, cu avionul sau cu elicopterul. Din cauza volumului ridicat de sulf din aer, zborurile spre Insula Miyake-jima au fost suspendate timp de aproape 8 ani după erupţia din anul 2000. Zborurile au fost reluate în aprilie 2008, după ce nivelul de sulf din aer a mai scăzut.

Însă locuitorii s-au adaptat la provocările vulcanului şi la schimbarea peisajului, aşa că au început să facă turism vulcanic: primesc turişti cărora le arată nu doar natura, ci şi clădirile abandonate şi locurile înghiţite de lavă.

Autorităţile îi sfătuiesc pe turişti ca înainte de a venit pe insulă să îşi facă un control la medic, potrivit miyakemura.com. Iar turiştii trebuie să aibă şi ei o mască de gaze.

SURSA:GreatNews.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(151 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH