104 ani de la scufundarea Titanicului


15 aprilie 2016

La data de 15 aprilie 1912, la ora aproximativă 2:20, vaporul Titanic, cel mai mare şi mai luxos transatlantic construit până atunci, era înghiţit de apele oceanului Atlantic, după ce în urmă cu aproximativ trei ore se lovise de un aisberg. Vestea a făcut înconjurul lumii şi presa internaţională a relatat cu lux de amănunte nefericitul accident în care şi-au pierdut viaţa 1.517 persoane dintre cele 2.227, câte se aflau la bordul navei.

Datele tehnice ale celebrei nave erau impresionate pentru vremea respectivă deoarece Titanicul măsura 269 metri lungime, avea o lăţime de 28 de metri şi o greutate de 46.328 de tone putând transporta un număr de 3.547 de persoane, pasageri plus membri ai echipajului.

Şi la capitolul opulenţă Titanicul îşi surclasa toate rivalele în materie de transport maritim, deoarece pasagerii de la clasa întâi se bucurau de facilităţi inedite pentru epoca respectivă, având cafenele, bazin de înot, sală de sport, lifturi electrice,restaurante.

Şi cum banii arată cel mai bine cât se plătea acest lux, cel mai scump bilet pentru călătoria inaugurală la clasa întâi a costat 875 de lire sterline adică 64.204 lire sterline, la nivelul de azi.

După ce Titanicul a lovit aisbergul care i-a provocat o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m, au trecut 2 ore şi 40 minute până când nava s-a scufundat rupându-se în două părţi, iar 1.517 de oameni au murit în apa îngheţată a Atlanticului.

SURSA: Lectia de istorie


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(163 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH