Descriere superbă a unui oraş din România în presa străină


15 aprilie 2016

Bogată în patrimoniu istoric şi cartiere artistice, capitala României se trezeşte şi merge pe urmele unor oraşe precum Praga sau Berlin, relatează publicaţia „Le Monde”, într-un articol de turism dedicat oraşului Bucureşti.

Numit „micul Paris al Balcanilor”, capitala României nu a avut mereu farmecul Oraşului Luminilor, însă tinerii artişti de aici sunt numeroşi, iar magazinele tematice şi cafenelele originale abundă. În ciuda lucrărilor din centrul vechi, acesta aminteşte de SoHo, cartierul artiştilor din Manhattan, New York, cu ale sale galerii şi buticuri de lux, scrie jurnalistul francez François Bostnavaron.

Însă Bucureştiul are avantajul că este cea mai ieftină capitală europeană, continuă articolul care are titlul „Trei zile în surprinzătorul Bucureşti”.

Articolul a fost remarcat şi de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa: „”Bucarest, la surprenante” – un articol excelent în ziarul Le Monde despre capitala României. Autorul a stat 72 de ore în Bucureşti şi i-a plăcut (aproape) totul. De la Ateneul Român până la Cercul Militar, de la „bunul simţ ţărănesc” din Muzeul Ţăranului până la Muzeul de Artă de pe Calea Victoriei, unde a fost impresionat de galeria de artă modernă românească, de la vilele Art Deco din zona Aviatorilor până la bisericile ortodoxe din secolele 18 şi 19. Plus librăria Cărtureşti din zona Lipscani, palatul Cantacuzino, Carul cu Bere”.

„Departe de clişeele cu care suntem obişnuiţi uneori, articolul e ca o gură de aer proaspăt, ziaristul recomandând călduros „Les vacances roumaines””, a mai comentat pe Facebook ambasadorul României.

„Prima impresie pe care o lasă Bucureştiul este neliniştitoare: oraşul este stăpânit de dezvoltatori şi de macarale. Un adevărat oraş al Estului de după căderea Zidului. Clădirile se succed şi nu se aseamănă. De-a lungul Căii Victoriei, hotelurile lanţurilor internaţionale se învecinează cu biserici ortodoxe din secolele XVIII şi XIX, precum frumosul edificiu dedicat Sfântului Nicolae. Clădirile neoclasice stau alături de turnuri din beton. Oricum ar fi, aceasta este cu siguranţă una dintre arterele cele mai animate din oraş, străjuită de buticuri de lux”, menţionează autorul articolului din „Le Monde”.

În continuare, jurnalistul recomandă vizitarea Ateneului: „Dacă nu aveţi ocazia de a merge la un concert, faceţi turul edificiului (costă 2 euro) pentru a descoperi o sală de concerte cu o acustică excepţională, decorată cu o frescă circulară care povesteşte istoria României. Puţin mai departe, în Piaţa Revoluţiei, se înalţă sediul Uniunii Arhitecţilor din România, un amestec bizar de sticlă, oţel şi hotel din secolul al XIX-lea”.

Articolul aminteşte şi de „clădirea uimitoare în stil neoclasic” a Cercului Militar, precum şi de Muzeul Naţional de Artă, instalat într-un vechi palat care conţine „multe colecţii frumoase” : „Sunt multe săli dedicate artei medievale, cu catapetesme superbe. Galeria consacrată artei moderne româneşti este surprinzătoare”.

Despre Muzeul „George Enescu”, aflat în Palatul Cantacuzino, autorul scrie că este una dintre “cele mai frumoase clădiri din Bucureşti – deasupra intrării se află o marchiză superbă în stil art nouveau”.

În timpul celei de-a doua zile petrecute în Bucureşti, jurnalistul a vrut să afle mai multe lucruri despre istoria României. A început printr-o vizită la Muzeul Ţăranului Român, unde a mers şi la târgul artizanal din curtea instituţiei şi a luat prânzul pe terasa-cafenea din spatele muzeului, care are un meniu cu „mâncăruri tradiţionale româneşti foarte bune”.

Apoi, François Bostnavaron a făcut un tur al Muzeului Satului, care se întinde pe 14 hectare şi reuneşte peste 300 de case tradiţionale şi s-a plimbat pe Bulevardul Aviatorilor unde a admirat „foarte frumoasele vile moderne în stil art deco”.

Seara, a mers la restaurantul „Caru’ cu bere”, care figurează în toate ghidurile turistice despre Bucureşti. Potrivit jurnalistului, restaurantul merită să fie vizitat nu doar pentru mâncarea bună şi accesibilă ca preţ, ci şi pentru arhitectura foarte interesantă.

În ultima zi petrecută în capitală, jurnalistul a explorat strada Lipscani şi celelalte străduţe pietonale din centrul istoric. El recomandă vizitarea librăriei Cărtureşti („Caruselul de lumină”).

“Din păcate, multe dintre pub-uri, restaurante şi discoteci sunt în şantier: după incendiul fatal dintr-o discotecă din noiembrie 2015, autorităţile i-au obligat pe administratorii de baruri să respecte normele de securitate. Se poate lua masa pe terasă la Hanul lui Manuc, a cărui mare curte închisă aminteşte de caravanseraiurile din Orientul Mijlociu”.

La finalul vizitei sale, jurnalistul a vizitat şi Palatul Parlamentului, într-un tur pentru vorbitorii de limbă franceză: „Palatul Parlamentului, construit în 1984 din ordinul lui Ceauşescu, este inimaginabil. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, înaltă de 86 de metri, ridicată pentru a satisface dorinţele megalomanice ale dictatorului care nu a văzut-o niciodată terminată. Ca anecdotă, de la balconul acestei clădiri Michael Jackson a salutat … Budapesta”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(367 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH