Secretul catastrofei Titanic desluşit de o revistă românească din 1912


11 aprilie 2016

În urmă cu 104 ani, pe RMS Titanic, cel mai mare pachebot din lume la vremea aceea, se făceau ultimele verificări înainte de plecare. Pe 10 aprilie 1912 a plecat din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York.

La trei zile de la plecare, pe 14 aprilie 1912, la ora 23:40, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2:30. În urma acestui accident şi-au pierdut viaţa 1514 persoane din 2228 şi a fost considerată una dintre cele mai cumplite catastrofe martime din istorie pe timp de pace.

Toată presa din lume a relatat despre acest accident. În România, poate cea mai interesantă abordare asupra accidentului a avut-o revista „Antialcoolul”, cea mai „lucidă” publicaţia din mass media româneşti la vremea respectivă.

„Când am auzit de nenoricirea vasului Titanic, de împrejurările în cari s-a scufundat, am zis: „M-aş prinde că la mijloc trebuie să fie băutura necumpănită, care o obişnuiesc mai toţi marinarii. E cu neputinţă ca o minte neaţâţată ori o judecată netoropită de alcool, să nu-şi dea seama de primejdia gheţarilor”, se spune în editorialul revistei lunare Antialcoolul, „Buletinul „Ligei Naţionale de Temperanţă”, din aprilie 1912. Articolul este semnat de Sofia Nădejde.

Autorea continuă şi citează un document care ar fi apărut la dosarul anchetei. „Marinarul Klein, supus austro-ungar, şi unul dintre supraveţuitorii catastrofei transatlanticului „Titani”, din al cărui echipaj făcea parte – a declarat vice-consulului austro-ungar din Cleveland, Verga, că cei mai mulţi dintre mateloţii vaporului scufundat erau beţi, în momentul ciocnirii cu icebergul.

Chelnerii transatlanticului, după ospăţul urmat de bal de Duminică seara, de pe „Titanic”, din ordinul comandantului, au dat şampanie oamenilor din echipaj.

Klein mai povesteşte că, fiind de rând cu serviciul pe puntea superioară, a observat cel dintâi prezenţa imensului sloiu de ghiaţă. Imediat a alergat la pilotul de veghe, dar acesta, ameţit de băutură, dormea dus.

Atunci s-a hotărât să dea singur semnalul de alarmă. Din nenorocire, căpitanul Smith şi ceilalţi ofiţeri ai bastimentului băuseră şi ei mult la nefastul ospăţ. (…) Va să zică chefului cu vin şi şampanie a căpitanului şi a echipajului se datoreşte moartea a două mii de oameni şi jalea miilor rămase”, concluzionează Sofia Nădejde în articolul din revista din 1912.

SURSA: GreatNews.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(504 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH