Cel mai mic regat din lume. Povestea unui loc superb din Europa


18 martie 2016
Situată aproape de coasta de nord-est a Sardiniei, în Marea Mediterană, Insula Tavolara este atât de mică încât nu are nici drumuri şi nici hoteluri, iar singura zonă locuită este o fâşie de nisip care se desprinde de la baza stâncilor înalte de 565 de metri, scrie GreatNews.ro
 
Deşi nu are decât 11 locuitori şi 100 de capre de munte, mica insulă are un rege: Antonio Bertoleoni. Cunoscut şi ca Tonino, bărbatul în vârstă de 83 de ani este proprietarul singurului restaurant din Tavolara şi totodată conducătorul celui mai mic regat locuit din lume.
 
Pentru ultimii 22 de ani, Tonino a condus mini-regatul de 5 km² în pantaloni scurţi şi în sandale, relatează BBC.
 
„Probabil că sunt regele care trăieşte în cel mai obişnuit mod din lume. Singurul privilegiu de care mă bucur sunt mesele gratuite”, a povestit Tonino pentru BBC.
 
Regatul Tavolara a împlinit recent 180 de ani şi este mai vechi decât statul italian cu 25 de ani. 
 
Povestea regatului a început în anul 1807, când stră-stră-străbunicul lui Tonino, pe nume Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul om care s-a stabilit pe această insulă. De origine genovez, Giuseppe se căsătorise recent cu două femei care erau surori şi încerca să scape de acuzaţia de bigamie care i se adusese şi să găsească totodată un loc unde să poată să trăiască liniştit.
 
Curând, Giuseppe şi nevestele lui au descoperit că pe insulă trăia o specie bizară de capre sălbatice, ai căror dinţi erau galbeni-aurii din cauza algelor şi a lichenilor pe care îi mâncau.
Poveştile despre caprele cu dinţi aurii s-au răspândit din om în om şi au ajuns până la urechile regelui din Sardinia, Carlo Alberto, care, curios să vadă şi să vâneze animalele, a călătorit până în Tavolara în anul 1836. Paolo, băiatul în vârstă de 24 de ani al lui Giuseppe, i-a fost ghid în timpul vânătorii.
 
„Când a ajuns pe insulă, Carlo Alberto s-a prezentat spunând „Sunt Carlo, regele Sardiniei”. Iar stră-străbunicul meu a răspuns: „Iar eu sunt Paolo, regele din Tavolara””, a povestit Tonino.
 
După ce au vânat câteva capre şi au chefuit timp de trei zile acasă la Paolo, Carlo Alberto a fost atât de încântat de cum a fost primit încât i-a spus tânărului: „Paolo, tu chiar eşti regele insulei Tavolara!”.
 
După ce s-a întors în Sardinia, Carlo Alberto i-a trimis lui Paolo un document parafat din partea Casei de Savoia (familia regală din care Carlo făcea parte) prin care recunoştea oficial statutul monarhiei din Tavolara. De asemenea, regele Carlo a confirmat că mica insulă nu făcuse niciodată parte din regatul Sardiniei.
 
La scurt timp după ce a primit recunoaşterea regatului, Bertoleoni a creat un blazon care să reprezinte dinastia sa şi l-a pictat pe peretele casei sale. De asemenea, a desenat şi un arbore genealogic al familiei sale şi a construit pe insulă un cimitir pentru el şi pentru descendenţii lui. Conform dorinţei sale, pe mormântul său a fost construită o coroană din ciment (deşi în timpul vieţii nu a purtat niciodată una).
În anii care au urmat, vestea despre mica insulă suverană din Mediterana s-a răspândit tot mai departe, iar regatul Tavolara şi-a găsit şi câţiva aliaţi. Giuseppe Garibaldi, unul dintre fondatorii Italiei, a devenit unul dintre sfătuitorii de încredere ai familiei Bertoleoni. Iar în 1903, regele Sardiniei Victor Emanuel al II-lea chiar a semnat un acord de pace cu insula Tavolara, locuită la acea dată de 33 de oameni.
 
Pe când colecţiona fotografii cu liderii mondiali, regina Victoria a Marii Britanii a ordonat unei nave britanice să oprească pe insulă pentru ca ofiţerii să fotografieze „familia regală” din Tavolara. Ulterior, imaginea a fost expusă în Palatul Buckingham, cu explicaţia „Cel mai mic regat din lume”.
În 1962, odată cu instalarea unei baze NATO, independenţa micului regat s-a încheiat, iar locuitorii săi nu mai au acces la aproximativ un sfert din insulă. Totuşi, precum San Marino, Tavolara nu a fost niciodată oficial anexată de statul italian, ceea ce face din Tonino cel de-al cincilea rege al unui regat pe care nu-l mai recunoaşte nimeni, mai scrie BBC.
 
„Poate că familia mea a avut un trecut frumos. Însă noi lucrăm din greu şi trăim simplu, la fel ca toţi oamenii”, a explicat Tonino.
Când nu pescuieşte şi nici nu se ocupă de grădina din faţa bungaloului său, regele din Tavolara are grijă de restaurantul său alături de nepoţi, prinde peşte sau aduce turişti din portul San Paolo cu un mic feribot.
 
Datorită creşterii numărului de turişti care vin pe insulă, „produsul intern brut” al regatului a crescut în ultimii ani, notează BBC. Turiştii vin în zonă ca să facă scufundări, să înoate cu ţestoasele şi să mănânce bunătăţile locale.
 
„Pentru mine, este un privilegiu doar să trăiesc aici. Cine are nevoie de o coroană când ai un palat?”, a mai spus Tonino. 
 
SURSA:GreatNews.ro

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(159 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul IV - ediţia nr. 195
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 7 octombrie 2020
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH