Omagiu adus martirilor neamului românesc, la Cernăuţi


8 februarie 2016

Din iniţiativa doamnei Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, Cernăuţi, Ucraina, la 7 februarie 2016, lângă comuna Lunca, actualul raion administrativ Herţa, reg. Cernăuţi, Ucraina, a avut loc o manifestare de doliu în memoria celor  570 de martiri ai neamului, care doreau să treacă Prutul în România, pentru a scăpa de teroarea bolşevică declanşată de URSS în nordul Bucovinei şi care au fost seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici.

S-au împlinit 75 de ani de la acele evenimente tragice, când teroarea stalinistă a nimicit mii de nevinovaţi din diverse localităţi ale regiunii Cernăuţi, majoritatea fiind din comuna Mahala…


Potrivit Euromedia Bucovina, manifestări omagiale închinate jertfelor masacrului de la Lunca, de-acum 75 de ani, s-au organizat şi  la Casa Naţională a Românilor din Cernăuţi, de către Societatea regională Golgota (preşedinte Ilie Popescu), precum şi de Societatea Golgota a Românilor din Ucraina (preşedinte Oct.Bivolaru).

Au sosit din toate teritoriile noastre istorice oameni de bună credinţă, care au fost alături de măhăleni şi, împreună, au aprins câte o lumânare la căpătâiul acelor suflete nevinovate...

Spiritul Sfatului Ţării – proiect naţional iniţiat de fundaţiile ploieştene Mihai Viteazul şi C.Stere, în vara anului trecut la Bucov, în casa-muzeu a marelui patriot Constantin Stere – pătrunde, iată, timid şi în Bucovina de Nord, vestind Reîntregirea!
 

Foto:N.Hauca Mykala Havka


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(33 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul II - ediţia nr. 183
Copyright © 2016 - 2018 ŞtireaPH
Actualizat la 13 iunie 2018
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH