Duel diplomatic la Bucureşti între Rusia şi Republica Moldova


24 august 2016

Recentele exerciţii militare ruso-transnistrene au stârnit la Bucureşti un război al declaraţiilor între Ambasada Federaţiei Ruse din România şi Ambasada Republicii Moldova. Totul a început de la mesajul Ambasadei ruse publicat la 18 august, în care diplomaţii ruşi iau în derâdere „isteria” presei române în jurul manevrelor militare ruso-transnistrene. Astăzi Amabasada Republicii Moldova a răspuns la comentariul diplomaţiei ruse subliniind că aceasta interpretează arbitrar şi tendenţios atât scopul aplicaţiilor militare, dar şi istoricul acestora, scrie Deschide.md.

Cele mai importante teze şi argumente ale diplomaţiei moldoveneşti se referă la faptul că aplicaţiile comune ruso-transisntrene s-au desfăşurat fără informarea Comandamentului Mixt Militar al „pretinselor forţe de menţinere a păcii din zona de securitate”.

Diplomaţii moldoveni fac referire la decizia CEDO din 8 iulie 2004 în cazul Ilaşcu şi alţii împotriva Republicii Moldova şi Rusiei care a statuat că forţele armate ale Rusiei s-au implicat direct în războiul de pe Nistru.

Ambasada moldoveană subliniază că recentele manevre comune contravin convenţiei de pace semnate de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn în 1992 se statuează clar că unităţile Armatei a 14-a vor respecta cu stricteţe neutralitatea.

Amabasada aminteşte şi despre angajamentele asumate de Rusia la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 de a evacua muniţiile şi forţele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, proces stopat în 2007 odată cu ieşirea Moscovei din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa.

Ambasada mai punctează că recentele aplicaţii oferă un suport moral, politic şi militar separatiştilor. Cât despre presupusul „interesa al teroriştilor” faţă de muniţiile din Colbasna, diplomaţii moldoveni afirmă acest interes ar dispărea dacă Rusia şi-ar fi îndeplinit angajamentele asumate în 1999 la Istanbul.

Ambasada concluzionează că doar retragerea forţelor armate ruse din raioanele de est ale Republicii Moldova va permite soluţionarea paşnică a conflictului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(491 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul V - ediţia nr. 196
Copyright © 2016 - 2021 ŞtireaPH
Actualizat la 3 iunie 2021
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH