Republica Moldova cere Rusiei să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă


23 iunie 2016

Republica Moldova a indemnat Rusia sa nu-i mai recruteze cetatenii in cadrul fortelor ruse, intr-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, relateaza Newsweek.

Partea de est a acestei foste republici sovietice, la frontiera cu Ucraina, se afla sub controlul separatistilor prorusi transnistreni de cand Tiraspolul si-a proclamat independenta fata de Chisinau, in anii '90. Regiunea separatista moldoveana Transnistria a functionat cu guverne proruse nerecunoscute international de atunci, relateaza News.ro.

La fel ca alte regiuni separatiste proruse din regiune - Osetia de Sud in Georgia si Donbas in Ucraina - Transnistria coopereaza indeaproape cu fortele ruse. Moscova a stationat aproximativ 1.500 de militari in aceasta regiune moldoveana in cadrul unei misiuni de mentinere a pacii.

Guvernul moldovean, care suspecteaza trupele ruse de recrutarea unor localnici, a transmis o scrisoare Ambasadei Rusiei in care cere incetarea acestor recrutari "ilegale".

Moscova a incercat recent sa recruteze cetateni moldoveni in Transnistria, se arata in comunicatul Ministerului de Externe. Incidente au avut loc si anterior, afirma ministerul, fara sa faca precizari.

Aceasta campanie de recrutare a Moscovei nu este noua, insa a fost consolidata prin legislatia rusa, afirma Tom Frear, un expert in fosta Uniune Sovietica din cadrul grupului de reflectie European Leadership Network, cu sediul la Londra.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(70 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH