O bucăţică de Românie în mijlocul Găgăuziei


21 februarie 2016

În timp ce tot mai mulţi tineri din ziua de azi îşi bat joc de limba română inventând tot felul de prescurtări şi folosind cuvinte împrumutate din toate colţurile lumii, există locuri pe pământ unde româna este considerată sfântă.

Un astfel de loc este Liceul Mihai Eminescu din Comrat, liceul “moldovinesc”  cum te îndrumă cu greu vreun trecător. Spun “cu greu” deoarece la Comrat nu prea se vorbeşte româna.  Şi asta deoarece Comratul este capitala UAT Găgăuzia, o zonă autonomă în care se vorbeşte rusa şi găgăuza (un dialect al limbii turce). Liceul românesc este aflat pe o străduţă lătularnică,undeva la periferia Comratului, nu pe strada principală ca Liceul rusesc. Directoarea Svetlana Stoinov este modelul perfect pentru zicala "omul sfinţeşte locul". A reuşit să tranforme clădirea în care funcţionează liceul, într-o şcoală primitoarea,caldă, în care la loc de cinste stau tablourile cu Mihai Eminescu

Aşa se face că donaţia de carte românească a fost primită cu entuziasm atât de cadrele didactice, cât şi de elevii singurei unităţi de învăţământ din Găgăuzia.  

Cărţile lui G Ibrăileanu, Radu Tudoran, George Coşbuc, Tudor Arghezi şi alţi autori români sunt din această săptămână şi în biblioteca Liceului Eminescu  din Comrat cu ajutorul unor donaţii făcute de consilierul judeţean Ludmila Sfîrloagă şi de Societatea Cultural Istorică Mihai Viteazul. Un alt consilier judeţean, Jenica Tabacu a donat cărţile lui BP Hasdeu şi le-a vorbit copiilor din Comrat, simplu, despre Iulia Hasdeu şi despre dragostea pentru limba română.

Am părăsit Comratul, un oraş în care statuia lui Lenin tronează în central oraşului, cu mulţumirea că oaza românească de la Liceul Mihail Eminescu este pe mâini bune. Şi mai ales cu satisfacţia că familiile de ruşi, găgăuzi sau bulgari au început să îşi înscrie copiii la liceul “moldovinesc” , recunoscând că pentru a reuşi în viitor au nevoie de limba română. Astfel, dacă în anii trecuţi unitatea de învăţământ abia reuşea să strângă 150 de elevi în toţi anii de studiu  (de la clasa 1 până la a 12 a ), în acest an 220 de copii trec pragul şcolii.  

Iar dacă aveţi acasă dicţionare, manuale, romane sau orice alt tip de carte în limba română şi consideraţi că nu mai aveţi nevoie de ele, donaţi-le copiilor din Comrat sau de oriunde din Basarabia.

Vor fi primite acolo precum icoanele sfinte….


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(158 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH