Sat unic în România: 14 locuitori şi case ca în urmă cu sute de ani


11 aprilie 2016

Peste aproximativ două săptămâni, un grup de tineri reiau lucrările la primul Muzeu Viu din România. Vor fi organizate tabere de construcţii la care vor participa meşteri populari şi o echipă de 30 de voluntari.

Asociaţia Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON a anunţat din luna februarie că speră să finalizeze în vara acestui an primul Muzeu Viu din ţară. Este vorba despre satul Tecşeşti, din judeţul Alba. Mica aşezare are doar 14 locuitori, toţi trecuţi de vârsta pensionării. În anii `50 locuiau aici aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

„Muzeul este situat într-un sat izolat din Munţii Apuseni, Tecşeşti, şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunităţii pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie şi folclor, comunitate care şi finanţează acest proiect”, spun reprezentanţii asociaţiei.

În muzeu vor fi reproduse locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/stuf. Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ şi locuinţe din piatră, cu un turn de veghe fortificat.

De asemenea, pentru perioada modernă va fi restaurată şcoala din sat, o casă veche de 200 de ani şi şuri cu acoperiş înalt de paie. Va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului. Experienţa traiului în Tecşeşti îi va învăţa pe locuitori să obţină diverse uleiuri şi unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista şi o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi şi arbuşti, bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. Vor fi amenajate un iaz şi un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale şi zona de bucătărie.

„La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti este un proiect unic în România, inovator şi complex. Este ca un tunel al timpului, prin care poţi călători dacă eşti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei şi vârcolaci. Este complex pentru că este şi o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului şi să producă un impact economic, cultural şi social durabil”, declară iniţiatorul proiectului, preşedintele Asociaţiei Groove ON, Ionuţ Onea.

Până în prezent, pe suprafaţa muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiş de paie, un cuptor de lut pentru pâine şi s-au pus bazele grădinii ecologice. Muzeul este funcţional; în ultimii doi ani s-au organizat diverse activităţi culturale, tabere şi Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoşilor noştri, mai spun reprezentanţii Asociaţiei Culturale pentru Durabilă Groove ON.

Cei care doresc să susţină proiectul pot dona bani de la 15 euro până la 1000 de euro pe platforma de crowdfunding Indiegogo. Mai multe detalii aflaţi pe laorigini.org


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(453 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 187
Copyright © 2016 - 2019 ŞtireaPH
Actualizat la 20 martie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH