România stinge lumina în instituţii din 42 de oraşe, cu ocazia evenimentului "Ora Pământului"


19 martie 2016

42 de oraşe din România vor participa, sâmbătă, 19 martie, la evenimentul global "Ora Pământului", când în intervalul orar 20,30 - 21,30 vor fi organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolică a luminilor de către instituţii publice, companii, centre culturale, organizaţii şi chiar cetăţeni obişnuiţi.

România se alătură, astfel, altor peste 7.000 de oraşe din mai mult de 160 de ţări, pentru a arăta că doreşte mai multă determinare şi acţiuni concrete din partea decidenţilor în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu, notează organizaţia de mediu.

Sloganul din acest an al acţiunii este "Dăruieşte naturii din energia ta".

La nivelul Bucureştiului, "Ora Pământului" va fi marcată printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20,30. Iniţiativa din Capitală se va derula cu sprijinul WWF-România, Adevăraţii Veloprieteni şi SkirtBike. Punctul de întâlnire al celor care vor să participe la această acţiune va fi la "Rondul fără nume", punct situat vizavi de Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Naţiunilor Unite, la ora 19,30. De altfel, iniţiatorii evenimentului au în plan să numească în mod oficial acel loc 'Rondul bicicliştilor'.

Traseul urmat va fi: Parcul Izvor — Piaţa Unirii — Piaţa Romană — Piaţa Victoriei — Charles de Gaulle — Bulevardul Kiseleff — Calea Victoriei şi retur.

Conform WWF-România, municipalităţile care au confirmat participarea, în mod oficial, până la data de 8 martie, sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Calafat, Călan, Călăraşi, Cluj-Napoca, Focşani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iaşi, Mediaş, Miercurea Ciuc, Mizil, Moineşti, Oradea, Panciu, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sighişoara, Slobozia, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Turda şi Vaslui.

Oraşele vor organiza diverse evenimente şi acţiuni care să aducă în atenţia comunităţii locale problemele de mediu. Astfel, la Adjud, Primăria mobilizează o Caravană a susţinătorilor "Earth Hour", iar sâmbătă se va stinge iluminatul clădirilor simbolice din oraş, pentru acest eveniment urmând ca locuitorii se vor întâlni în Parcul municipal, pentru un concert unplugged.

De asemenea, la Bistriţa se pregăteşte o proiecţie de film specială, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist şi un spectacol luminos de acrobaţii pe bicicletă.

În Timişoara, clubul Timişoara Cycle Chic organizează un traseu pe biciclete pe mai multe străzi din oraş, în timp ce la Oradea clubul Rotaract pregăteşte un program artistic în Piaţa Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor.

Evenimente dedicate "Orei Pământului" sunt programate şi la Iaşi, unde Probikeaddiction — ClubuI de Ciclism şi Ecologie Iaşi Bike şi Iaşi Club de Biciclete organizează un traseu pentru biciclete ce porneşte din faţa Palatului Culturii la orele 18,00 şi durează două ore.

La nivel naţional, o serie de ministere, instituţii, inclusiv Guvernul României, şi-au anunţat participarea la campania globală "Ora Pământului".

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, va participa, sâmbătă, începând cu ora 20,30, la marşul pe biciclete organizat de WWF, Adevăraţii Veloprieteni şi Skirtbike. Totodată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), împreună cu Garda Naţională de Mediu (GNM), Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi toate instituţiile de mediu din ţară se vor implica în celebrarea "Orei Pământului", prin stingerea luminilor în intervalul orar 20,30 — 21,30.

În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor a anunţat că se alătură, şi în acest an, instituţiilor din administraţia publică centrală care vor celebra "Ora Pământului", prin stingerea atât a luminilor exterioare, cât şi a celor interioare ale Palatului CFR. În plus, vor fi deconectate echipamentele electronice care nu împiedică desfăşurarea activităţii şi asigurarea securităţii.

Tot sâmbătă, 19 martie, de la ora 20,30, timp de o oră, Ministerul Energiei şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor stinge luminile, în semn de protejare a mediului înconjurător, potrivit unor anunţuri postate de către cele două instituţii pe paginile proprii de Facebook.

UniCredit Bank sărbătoreşte şi în acest an "Ora Pământului", stingând, sâmbătă, luminile în sediul central, din Bulevardul Expoziţiei 1F, Bucureşti, timp de oră, începând de la 20,30. Banca participă, astfel, pentru al nouălea an consecutiv, la iniţiativa globală a WWF menită să conducă la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la schimbările climatice, care reprezintă o ameninţare semnificativă pentru planetă.

Şi Intesa Sanpaolo Bank, subsidiară a Grupului Intesa Sanpaolo, se implică activ în 2016 în cadrul 'Earth Hour' (Ora Pământului) — cea mai mare manifestare pentru protecţia mediului din istorie, iniţiată de către WWF (World Wide Fund for Nature) în 2007. În semn de solidaritate cu mesajul şi acţiunile "Earth Hour" la nivel global, atât sediul central al băncii din Bucureşti, cât şi unităţile teritoriale din întreaga ţară îşi vor stinge reclamele luminoase pe durata întregului weekend, de vineri 18 până duminică 20 martie 2016.

Mega Image va participa, sâmbătă, la evenimentul global "Ora Pământului", când în intervalul 20,30 — 21,30, toate magazinele dedicate vor stinge simbolic reclamele luminoase. Prin această iniţiativă, compania îşi reafirmă angajamentul şi implicarea pentru protecţia mediului, angajament susţinut deja de o serie de investiţii şi acţiuni. Astfel, în 2014, Mega Image a anunţat atingerea procentului maxim, de 100%, în ceea ce priveşte utilizarea energiei care provine din surse regenerabile în magazinele sale din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Earth Hour ("Ora Pământului") a debutat în Australia, la Sydney, pe 31 martie 2007, când două milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.

În 2008, un număr de 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar doi ani mai târziu 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la acest eveniment, pe 27 martie.

În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins două miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, aflate în mai mult de 152 de ţări. În România, "Ora Pământului" se sărbătoreşte din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(61 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul III - ediţia nr. 191
Copyright © 2016 - 2020 ŞtireaPH
Actualizat la 3 noiembrie 2019
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH