Clădirile cu bulină, consolidate cu banii statului


6 martie 2016

Clădirile cu bulină, considerate un pericol public ar putea fi consolidate din banii statului. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, există sumele necesare pentru a acoperi costul lucrărilor de reabilitare. Această idee este introdusă într-un proiect de lege care a fost depus la Parlament.

Această soluţie a autorităţilor vine după 39 de ani de la cutremurul din 1977, în condiţiile în care Bucureştiul ar fi devastat în cazul unui cutremur de o magnitudine similară. În Capitală sunt 181 de clădiri pericol public, iar în ultimul an niciuna nu a fost consolidată. 

Proiectul de lege a fost iniţiat de Ovidiu Raeţchi. El propune ca toate clădirile care reprezintă un pericol public să fie reabilitate gratuit. Pe perioada consolidărilor, proprietarii vor fi nevoiţi să evacueze locuinţele, primind de la primărie locuinţe sociale. Centrul Capitalei este prioritatea acestei iniţiative.

Avem bani de ani de zile prevăzuţi în buget an de an şi care s-au întors în buget pentru că nu am avut legislaţia corectă pentru a face lucrul ăsta. Eu cred că o investiţie de 100 de milioane de euro este o investiţie de care avem nevoie pentru 180 de clădiri cu risc maxim”, a declarat Ovidiu Raeţchi, deputat PNL. 

De asemenea, premierul Dacian Cioloş a propus să fie înfiinţat un Fond Special la Ministerul Dezvoltării pentru clădirile cu risc seismic ridicat. „ unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare şi căutăm resurse financiare dar şi soluţii juridice pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie şi soluţii juridice pentru a consolida anumite clădiri pentru că nu toate sunt în proprietate publică”, a explicat Cioloş. 

În Bucureşti există 390 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic, iar dintre ele 181 sunt un pericol public. Din 1994, doar 18 clădiri au fost consolidate pe bani de la primărie sau de la Guvern. 

Legislaţia a fost modificată de 13 ori în 22 de ani. Ultima variantă prevede ca cei care nu îşi permit să achite reparaţiile, să ia un credit pe 25 de ani cu rată fixă şi fără dobândă. Însă dacă un singur locatar nu este de acord cu lucrările, acestea nu pot fi demarate. 

În cazul unui cutremur major. 23.000 de clădiri din Bucureşti ar fi avariate şi aproximativ 450.000 de persoane ar avea de suferit, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(29 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate

Anul II - ediţia nr. 184
Copyright © 2016 - 2018 ŞtireaPH
Actualizat la 14 noiembrie 2018
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
Statistii ŞtireaPH